Velden zijn niet correct ingevuld

Onderhoud van hakhoutwallen

Hakhoutwallen, ook wel grienden genoemd, zorgen voor een natuurlijke scheiding tussen gebieden. De houtwal is een soort dijkje dicht begroeid met bomen en struiken. Vroeger kwam je een houtwal vaak tegen rondom weilanden. De boeren zorgde er zodoende voor dat  het vee op hun eigen grond bleef. Ook leverde de hakhoutwal de mensen vroeger hout voor stelen van schoppen en ander gereedschap, bonenstaken en weidepaaltjes. De hakhoutwal verloor door de jaren heen zijn gebruikswaarde en verdween langzaam uit het landschap. Ook verdwenen bepaalde diersoorten als gevolg hiervan. Landschapsorganisaties willen de hakhoutwallen weer terug zien in het landschap en stimuleren de aanleg ervan.

Een aanwinst voor het landschap

Door een speciale manier van kappen ontstaat veel opschot van takken dat tot een ondoordringbaar geheel in elkaar gevlochten wordt. Door de hakhoutwallen regelmatig te snoeien raken ze dicht begroeid. Er ontstaat een ideale schuil- en nestelplaats voor vogels en kleine zoogdieren. Bomen die geschikt zijn voor een hakhoutwallen zijn: Eiken, Wilgen, Iepen, Elzen en Essen.

Meer weten over onderhoud van hakhoutwallen?

Groenvoorzieningsbedrijf Hilko Bakker uit Eursinge (Pesse) is gespecialiseerd in alle voorkomende groendiensten. Ook voor landschapsonderhoud kunt u bij ons terecht. Voor meer informatie over werkzaamheden aan hakhoutwallen kunt u contact met ons opnemen.

Contactformulier